Yüksekten Kurtarma Eğitimi


Yüksekten kurtarma eğitimi, yüksekte çalışmalarda zor durumda kalan ve düşme tehlikesi söz konusu olan çalışanların profesyonel ve sağlıklı şekilde kurtarılması amacıyla verilen eğitimdir.

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından yapılandırılmış modern içeriklerle verilen eğitim sonunda, bütün yüksekten çalışma türlerinde olası tehlikelerde çalışanın sağ salim, zarar görmeden kurtarılması ve zemine indirilmesi hedeflenmektedir. Böylece olası iş kazalarının ve yaralanmaların önüne geçilmektedir.

Ülkemiz iş kazaları oranı bakımından geçmiş yıllara kıyasla daha iyi durumdadır. Ancak yine de önlem alınmasına rağmen, dikkatsizlik, uykusuzluk, yorgunluk veya mekanik arızalar nedeniyle bazen riskli durumlar cereyan edebilmektedir. Bu tür durumlarda öncelik her zaman çalışanın sağlığını korumak olduğu için, yüksekten kurtarma eğitimi almış personelin olaya müdahale etmesi gerekir.

Çalışanlar her ne kadar yüksekte çalışma eğitimi almışlarsa da tehlikeli durumların bertaraf edilmesi için deneyimli personelin profesyonel müdahalesi istenmektedir.

Aksi takdirde kurtarma sırasında yapılacak en küçük bir hata zor durumda kalan işçinin daha kötü duruma düşmesine neden olabilir. Bu yüzden bu tür eğitimlerin işin uzmanı tarafından yetkilendirilmiş eğitim kurumları çatısı altında alınması hayati önem taşır.

Yüksekten Kurtarma Eğitimine Kimler Katılabilir? - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Yüksekten Kurtarma Eğitimine Kimler Katılabilir?

Yüksekten kurtarma eğitimine katılabilmek için kesinlikle sağlık raporu istenmektedir. Bu faaliyette bulunabileceğine dair, yüksekte çalışmasına engel yoktur ibaresinin olduğu bir sağlık raporu gereklidir. Bu raporu edinen ve yüksekte çalışma yapan tüm vatandaşlar yüksekten kurtarma eğitimine katılabilir.

Sağlık raporunun istenmesindeki amaç, kişinin fiziksel olarak herhangi bir dezavantaja sahip olmadığının bilinmesidir.

Tıbbi olarak bir engel yoksa ve yasal olarak da problem bulunmuyorsa, kişiler katılımcı olarak bu eğitimi alabilir ve sonunda sertifika alarak söz konusu görevi ifa etmek üzere işletmeye geçebilirler.

Herhangi bir sektörde tehlikeli ağır işlerde çalışanlar bu eğitimlere katılabilir. İskelelerde, sepetli araçlarda, vinçlerde veya diğer hareketli platformlarda görev yapanlar yüksekten kurtarma eğitimine katılabilmektedir.

Ayrıca sabit nokta olarak ankraj şeklinde çalışanlar ile yatay veya dikey yaşam hatlarına bağlı olarak iş yapanlar bu eğitimlere katılarak, güvenli çalışma metotlarını ve kurtarma modellerini öğrenebilmektedir.

Yüksekten Kurtarma Eğitimi Konuları

Yüksekten kurtarma eğitimi konuları Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmekte olup, yine aynı bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilmektedir. Bu kuruluşlarda görev yapan Sprat ve İrata sertifikalı İSG uzmanları belirlenen sürede ilgili konuları vermekle mükellef olmaktadır.

Tehlikeli durumun tespiti ile birlikte yapılması gereken kurtarma faaliyetlerini konu edinen bu eğitim sonunda katılımcılar, riskli durumdaki çalışanın hayatını tehlikeye atmadan nasıl kurtarılması gerektiği konusunda yetkinlik kazanmaktadır.

Kurtarma prensipleri, bileşenleri, planı, ekiplerinin özellikleri, ekipteki üyelerin görev ve sorumlulukları, operasyonlarda tehlike ve risk değerlendirmesi ana giriş konuları olmaktadır.

Ayrıca kişisel koruyucu donanımların türleri ve özellikleri, kurtarma operasyonunda hangi teknik malzemelerin kullanılması gerektiği, alınacak güvenlik tedbirleri de eğitim içeriğinde yer almaktadır.

Riskli durumdaki çalışanla nasıl iletişim kurulması gerektiği, ankraj istasyonlarının kurulumu, makara sisteminin avantajları, kazazedenin sedye ile tahliyesi, kazazedenin taşınma usulleri, askıda kalan çalışanın yaşadığı travma ve ona yaklaşım tarzı ile saha uygulamaları, yüksekten kurtarma eğitiminde öğretilen konulardır.

Yüksekte Çalışma Eğitimini Kimler Verebilir? - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Yüksekten Kurtarma Eğitimi Kaç Yıl Geçerli?

Her türlü yüksekte çalışmada alınması gereken güvenlik tedbirleri yüksekte çalışma eğitimi ile yüksekten kurtarma eğitiminde verilmektedir.

Çalışanların mecburi kalmadıkça yüksekte çalışmamaları gerektiği her durumda belirtilmektedir. Ancak zorunlu kalındığı sürece bu tür faaliyetlerde öncelikle iş sağlığı ve güvenliği ilkelerine riayet edilmesi yaşamsal önem taşır.

Yüksekten kurtarma eğitimi de tehlikeli durumlar için alınması gereken eğitimler arasındadır.

Yüksekte Çalışma Eğitimi Kazalardan Korunmak - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Yüksekten kurtarma eğitimi geçerlilik süresi iki yıldır. İki yıldan sonra yüksekte çalışırken kullanılan araçların teknolojik değişimi, kullanılan güvenlik ekipmanlarının veya kişisel koruyucu donanımların çeşitliliğinin artması gibi durumlara istinaden eğitimin yenilenmesi istenmektedir.

Geçen iki yılda unutulması muhtemel bilgilerin de tazelenmesi anlamında bu eğitimin yeni baştan alınması önemlidir. Bunu takip etmekle sorumlu işverenler ve iş güvenliği uzmanları, her türlü yüksekte çalışma yapılan sektörde, çalışanların güvenliğini korumakla yükümlüdür.

Bu nedenle yüksekten kurtarma eğitiminin periyodik olarak yenilenmesi, söz konusu eğitim sonucunda alınan sertifikanın geçerlilik süresinin uzatılmasını sağlamaktadır. Yapılacak denetimlerde de sertifika geçerlilik süresinin güncel olmasına dikkat edilmektedir.

Süre dolmadan önce çalışanların eğitim kuruluşlarına yönlendirmesi yapılmalıdır.

  • Adres: Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul

  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Copyright © 2022 Tüm Hakları Saklıdır. Technic Safety
Web Tasarım: Akademi Grafik