Yatay Yaşam Hattı


Yatay yaşam hattı iş güvenliği ilkelerine göre kurulan ve çalışanların sağlığını koruma, yüksekten düşmelerini önleme amacıyla çekilen güvenlik unsurlarındandır.

Çalışanların düşmesini önlemek ana amaç olmakla birlikte diğer yandan yaşanması muhtemel iş kazalarının önüne geçerek can güvenliğini koruma altına almak da ikincil hedefler arasındadır. Böylece işçilerin sağlığı güvence altına alınırken diğer yandan işverenin cezai işlemlerden kurtulması da sağlanmaktadır.

Yüksekte çalışma tehlikeli sonuçlara yol açabilmektedir. Gerekli iş güvenliği tedbirleri alınmadığı zaman çalışanların her an düşme riskiyle karşı karşıya kalması söz konusu olabilmektedir. Fabrikalarda, depolarda, çatılarda, boya işlerinde, elektrik direklerinde yüksekten çalışma yapma zorunluluğu olabilmektedir. Yatay yaşam hattı daha çok düz zemini olan ve yatay olarak çalışma durumu söz konusu olan koşullarda uygulanmaktadır.

Çalışanların düşme riski nereden başlıyorsa o noktadan yatay yaşam hattı çekilmesi önemlidir. Bu konuda bilgi sahibi olmak için iş güvenliği uzmanları ile birlikte hareket etmek ve tavsiyelerine uymak hayati önem taşıyacaktır. Çelik hatlar aracılığı ile sabit noktalara çekilen yatay yaşam hatları çalışma alanının uzunluğu kadar olmalı ve çalışanların güvenliğini sağlamalıdır.

Yatay Yaşam Hattı Kurulumu

Yatay yaşam hattı kurulumu profesyonel şekilde yapılmalıdır. İnsan sağlığı tüm işlerden daha önemli olduğu için güvenlik tedbirleri konusunda ihmal olmaması gerekir. Uzman montaj ekipleri tarafından yapılması gereken bu kurulum düşmeyi önleyici niteliktedir. Kurulum sırasında hiçbir ayrıntının gözden kaçırılmaması, noktaların sağlam zeminlere vidalanması ve beklenen ağırlığı taşıyabilecek kapasitede olmasına dikkat edilmelidir.

Yatay Yaşam Hattı Standartları - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Sistemde kullanılacak ekipmanların tamamının paslanmaz çelikten imal edilmiş olması gerekir. EN 795 standartlarına uyumlu şekilde temin edilmeli, yan sanayi ürünü kullanılmamalıdır.

Gerekli kalite standartlarını sağlayan tüm ekipmanlar can güvenliğini sağlamada sigorta konumunda olmaktadır. Yüksekte çalışma eğitimi alan tüm bireylerin yatay yaşam hattının kullanımı konusunda mahir oldukları görülmektedir. Bu yüzden gerek yüksekte çalışma koşulları gerekse yatay yaşam hattı kullanımı konusunda kurallara riayet etmesi hayati önem taşıyacaktır.

Çatılarda oluk temizleme ve olukların bakımı işleri esnasında, yüksekteki yapı elemanlarının tamiri sırasında veya havalandırma sistemlerinin periyodik bakımlarında yüksekte çalışma gerektiğinden yatay yaşam hatları çekilmesi zorunlu olmaktadır.

Çalışanların güvenliğini sağlamak birincil hedef olduğu için söz konusu işlerin sağlıklı şekilde tamamlanması ve herhangi bir iş kazası yaşanmaması için tüm güvenlik tedbirlerinin dikkatli şekilde alınması uzmanların ve çalışanların sorumluluğundadır.

Yatay Yaşam Hattı Standardı

Yatay yaşam hattı standardı konusunda uluslar arası kuruluşların belirlediği kalite puanlarına bakılmalıdır. EN 795: 2012 standartları tüm Avrupa’da olduğu gibi ülkemizde de kullanılması gereken standartlardır. Yapılacak işin niteliğine göre bazen farklı şirketler ile sözleşme imzalanabilmektedir.

İhale usulü hizmet alımlarında teknik şartnameler farklı standartlara uyulmasını gerektirebilir. Böyle durumlarda istenen kalitenin elde edilebilmesi için yayınlanan ve uyulması beklenen şartnamelerin incelenmesi önem arz edecektir.

Düşüşün durdurulması ve ilgili malzemelerin kalite standartlarına uygun şekilde temin edilerek montajının yapılması yatay yaşam hatlarının kurulumu ile ilgili teknik şartnamelerde istenen ilk maddelerden biri olmaktadır.

Yatay yaşam hatları standartları ile ilgili olarak hizmet alımı yapan firmaların teknik şartnamelerinde istediği en genel hükümler EN795:2012 CEN/TS 16415:2013 standartları olmaktadır.

Yatay Yaşam Hattı - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Yatay Yaşam Hattı Kaç Kişilik?

Yüksekte yapılan çalışmalar düzinelerce insanın birlikte rol aldığı kalabalık işler olmamaktadır. Tam aksine işinin ehli 4-5 kişinin birlikte çalışabileceği genişlikte platformlar olmakta, yatay yaşam hattı da yapılacak işin türüne ve görevlendirilecek personelin sayısına göre farklı özellikte kurulabilmektedir.

Statik analiz raporu incelenerek yatay yaşam hatlarının kaç kişiyi güvenli şekilde koruyabileceği ve düşüşü önleyebileceği hesaplanmalıdır.

Teknik şartnamelerde genellikle 4 kişilik yatay yaşam hattı istenmektedir. İşin türüne göre bu sayı değişebilmekte ve hizmet alımı yapacak firmanın talebine göre yeniden değerlendirilebilmektedir. Yatay yaşam hattı bileşenleri istenen kaliteyi taşımalı, beklenen standartlar uygun olmalıdır. Şok emici, an ankraj braketi, paslanmaz çelik halat, şaryo, gerdirme, sonlandırma aparatı, levhası, kurtarma kiti, düşüş durdurma kemeri, geri sarmalı düşüş durdurucu orijinal olmalıdır.

Yatay yaşam hattı yüksekte çalışmalarda can kurtarıcı özellikte olan önemli sistemlerden biri olmakla birlikte, profesyonel şekilde kurulmadığı zaman iş kazalarına da neden olabilmektedir. Bu yüzden yetkili firmalar ve uzman personel ile bu sistem kurulmalı, çalışanların maksimum güvenliği sağlanmalıdır.

  • Adres: Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul

  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Copyright © 2022 Tüm Hakları Saklıdır. Technic Safety
Web Tasarım: Akademi Grafik