Mobil Yaşam Hattı


Mobil yaşam hattı yüksekte çalışmalarda işçilerin can güvenliğini sağlayan en önemli güvenlik tedbirlerinden birisidir.

İş güvenliği ilkelerine göre yüksekte yapılacak çalışmalarda alınması gereken önlemler içerisinde yer alan kişisel koruyucu donanımların kullanılması kategorisinde sayılabilecek mobil yaşam hatları, dikey ve yatay olarak kullanılabilmektedir. 20 metre uzunluğa kadar ayarlanabilen yapısıyla farklı çalışma koşullarına göre uyarlanabilir. Monte edilecek yerlerin sağlam beton veya çelik olmasına azami özen göstermek gerekmektedir.

Uluslar arası standartlar çizelgesine göre EN 795 standartlarında üretilen ve oldukça kaliteli malzemelerden oluşturulan mobil yaşam hatlarının montajı oldukça kolay olmaktadır.

Kullanımdan sonra sökülmesi ve kaldırılması da oldukça basit olan bu ürün günümüzde birçok sektör tarafından kullanılmaktadır. Polyamid malzeme kullanılarak imal edilen mobil yaşam hattında taşıma çantası da bulunmaktadır.

Belirli bir esneme payına sahip olacak şekilde kurulumu yapılan mobil yaşam hattı, profesyonel kullanım gerektirmektedir. Yüksekte çalışmalarda bilinmesi gereken en önemli ekipmanlardan biri olduğu için, personel eğitimler ile geliştirilmektedir.

Mobil Yaşam Hattı Kurulum - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Mobil Yaşam Hattı Nedir?

Yüksekte çalışma türlerinde çalışacak kişinin herhangi bir düşme durumunda karşın alınan önlemlerden biridir. Çalışanın binanın muhtelif yerlerine bağlanan bir yaşam hattına bağlı şekilde çalışması prensibine dayanmaktadır.

Düşüş yaşandığında belirli bir esneme payı ile personeli tutan ve sağlığına zarar vermeyecek şekilde kurtarılmasını sağlayan bir ekipmandır. Düşüşün derinlik kazanması ihtimaline karşın paraşüt tipi bir kurtarıcı da sisteme entegre edilmektedir. Binanın yapısına ve çalışmanın türüne göre dikey veya yatay olarak kullanılabilmektedir.

Belirli bir yükseklikte bir çalışma yapılıyorsa, önceden tüm güvenlik önlemlerinin alınmasına ihtiyaç vardır. Personelin yüksekte çalışma eğitimi almış olması önemlidir. Buna ek olarak kişisel koruyucu donanımların kullanımını da bilmelidir. Mobil yaşam hattı yüksekte yapılacak çalışmada önemli bir güvenlik unsurudur.

Çalışanların güvenlikleri ön planda olduğu için mobil yaşam hattı kurulmadan çalışmaya başlamamak gerekir. Her türlü iş güvenliği tedbiri alındıktan sonra işe başlanmalıdır.

Ankraj aracılığı ile binaya monte edilen ve çalışanın düşmesini yumuşatarak, arada oluşan basınç farkını ortan kaldırmaya yarayan bir mekanizmaya sahiptir. Bu şekilde hem yaralanmaları hem de iş kazası sonucu ortaya çıkacak olan ölümleri engellemektedir.

İş kazalarının önlenmesi konusunda önemli bir görev üstlenen mobil yaşam hatları ile ülkemizde her yıl onlarca yaralanmanın önüne geçilmektedir.

Mobil Yaşam Hattı Nasıl Kurulur?

Çalışanın güvenliğini sağlayarak verimli ve sağlıklı bir iş sürdürmesini sağlayan mobil yaşam hattı nasıl kurulur konusunda uzmanlardan destek alınması önemlidir. Çatılarda, yüksek katlarda, balkon tadilatlarında, elektrik direklerinde vb tüm yüksekte çalışmalarda bağlantı noktalarına sabit şekilde tutturularak çalışanın güvenli şekilde hareket etmesini sağlayan mobil yaşam hatları, teknolojinin de ilerlemesi ile birlikte oldukça dayanıklı malzemelerden imal edilmeye başlanmıştır. Zorlu çalışma koşullarında can kurtarıcı olarak personeli bağlayan yaşam hatları önemli bir tedbir olarak bilinmektedir.

Yüksekte çalışan personel sürekli olarak bağlı olduğu için güvenlik endişesi taşımamaktadır. Bu nedenle tüm dikkatini işe vererek daha verimli çalışabilmektedir. Mobil olarak kurulan ve çalışma alanından sökülerek başka bir alana da monte edilebilen bu ürünlerle yapılan çalışmalar birçok iş kazasını önlemektedir.

Uzmanların bağlantı noktası belirleyerek monte ettikleri ankrajlara bağlanan çalışanlar, güvenli bir çalışma ortamına sahip olmaktadır. Şok emici aparatlar, braketler, gerdirme elemanları ile birlikte tam bir ekipman olarak kullanılan mobil yaşam hattı, yüksekteki çalışmalarda can kurtarmaktadır.

Mobil Yaşam Hattı Nasıl Kurulur? - Yüksekte Çalışma Eğitimi COM TR

Mobil Yaşam Hattı Kaç Kişilik?

Mobil yaşam hattı oldukça sağlam bir bağlantı ile çalıştığı ve çalışılacak alanda hareket serbestliği sağladığı için genelde en verimli şekilde iki kişi tarafından kullanılmaktadır.

Bazı iş türlerinde tek kişinin yapamayacağı şeyler olduğu için iki kişinin ankraj ile sisteme bağlanması gerekebilmektedir. Emniyet kemerleri sayesinde dikey veya yatay yaşam hatlarında duruma göre belirli iki yönde hareket edebilen çalışanlar işin daha kolay tamamlanmasını sağlamaktadır.

Deneyimli bir firma ile mobil yaşam hattı kurulması konusunda anlaşma sağlamak, yüksekte çalışma eğitimi alan personelin görev almasını temin etmek de önemlidir.

Mobil yaşam hatlarının kullanıldığı yerlere göre bağlantı noktaları oluşturulması, çalışanların kişisel güvenliklerini sağlayan koruyucu donanımları giymelerinin sağlanması, iş kazası yaşanma oranını oldukça azaltmaktadır. Mobil yaşam hattı ile daha güvenli bir çalışma alanına sahip olunmaktadır.

Ürünlerimiz


  • Address: Oruç Reis Mahallesi Tekstilkent Ticaret Merkezi 10 AU 102 Esenler/İstanbul

  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Copyright © 2022 All Rights Reserved. Technic Safety
Web Design: Akademi Grafik